Historische romans

Snelling, Lauraine – De hoop van nieuwe morgens

De hoop van nieuwe morgens is het tweede deel van de serie Onder het noorderlicht. Eerder verscheen De beloften van de dageraad.

Inhoud:

Samen met haar jongere broer Ivar vertrekt Nilda Carlson naar Amerika, naar haar oudste broer, Rune, en zijn gezin. Ze ziet het als een gouden kans, maar beseft tegelijk dat ook het leven daar niet makkelijk zal zijn. Rune en Signe zijn blij als ze vernemen dat Nilda en Ivar naar Minnesota komen, maar het leven op de boerderij van de Strands blijft ondanks de verbeterde verhoudingen zwaar. Wanneer een tragische gebeurtenis duidelijk maakt waar oom Einars woede en afstandelijkheid vandaan komen, is het meer dan ooit nodig dat de Carlsons en Strands schouder aan schouder staan en een echte familie zijn.

Waardering:

In dit deel lezen we verder over de Noorse Rune en Signe die bij hun oom Einar en tante Gerd wonen. Tante Gerd is een stuk opgeknapt en ook een aardige vrouw geworden, maar onkel Einar is nog steeds dezelfde norse kwade man. Maar Rune stelt wel grenzen. Zo gaan de jongste jongens nu naar school en Rune gaat in de zomer een eigen huis bouwen.

In Noorwegen verlangt Nilda om ook naar Amerika te gaan. Onkel Einar kan haar hulp wel gebruiken en stuurt haar een ticket. Haar jongere broer Ivar wil echter niet onder contract van Einar komen en samen met Nilda en de familie sparen ze voor een ticket voor hem. Zo kunnen ze samen naar Amerika reizen.

Signe en Rune krijgen meer contacten als ze naar de kerk gaan. De meesten ontvangen hen met open armen, alhoewel sommigen niets met hen te maken willen hebben door Einars vroegere gedrag.

Het boek komt wat langzaam op gang. Er wordt ook vaak over dezelfde kleine dingen geschreven, bijvoorbeeld of er hout gehakt kan worden of dat er iets uit het koelhuis meegenomen moet worden.
Toch geeft het een goed beeld van het zware leven in die tijd.

Gegevens:

Uitgeverij De Parel
ISBN 9789492408808
Aantal blz: 366
Prijs: €20.50