Eigentijdse romans

Cushman, Kathryn – Bijna Amish

Inhoud:

De eenvoudige wijze van leven van de Amish blijkt helemaal niet zo eenvoudig te zijn…

Overspannen en overweldigd door haar drukke leven en vanwege het almaar moeten, staat Julie Charlton op het punt van knappen. Haar schoonzus, een Martha-figuur, krijgt de uitdaging voorgelegd deel te nemen aan een reality tv-serie die zal gaan over het Amish-leven en daarvoor is nog een gezin nodig. Dit is net de break die Julie zo nodig heeft.

Maar het zomerse avontuur om te leven als de Amish is helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Terwijl de camera elke beweging vastlegt, voelt Susans hang naar perfectie als het leven dat ze zojuist achter zich heeft gelaten, terwijl Julie daarentegen opkrabbelt vanuit haar depressie. Of het nu koken, schoonmaken of de andere kleding is, elke nieuwe Amish-uitdaging werpt nieuwe complicaties op… en al heel snel leren de beide vrouwen onverwachts lessen over zichzelf en hun eigen gezin.

Waardering:

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is dit geen boek over de Amish. Het is een boek overtwee vrouwen die met hun kinderen meedoen aan een tv programma. Ze moeten een paar maanden leven als Amish. Niet helemaal als Amish, maar wel met veel beperkingen die de Amish ook hebben. Zo krijgen ze andere kleding, een houtoven en dieren om voor te zorgen. De was moet met een handmachine gewassen worden en ze moeten een week zonder elektriciteit leven.
Susan is de perfecte huisvrouw. Ze geeft kooktips in het tv programma van Lisa. Daardoor wordt ze gevraagd om mee te doen met het Amish programma. Ze vraagt haar schoonzus Julie om ook mee te gaan.
Julie is een totaal ander persoon. Zij houdt niet van huishoudelijke taken en voelt zich overweldigd door alle taken die ze meent te moeten doen.
Elke week moeten ze een opdracht doen voor het programma. Dat brengt onrust en stres teweeg. Ze ontdekken dat het leven van de Amish dan misschien eenvoudiger is, maar veel meer werk is.
Ook ontdekken hoe ze zelf zijn en wat ze moeten veranderen in hun leven.
Het geloof van de Amish wordt niet besproken, maar Susan en Julie zijn wel allebei christelijk en ze gaan naar de kerk. Daar wordt niet inhoudelijk op in gegaan.
Een boeiende roman. Het is leuk om te lezen hoe een tv ploeg werkt. Soms ontstaan er hilarische situaties en ook romantiek ontbreekt niet. Bovendien valt er wat te leren over onze gewoonten in deze moderne en drukke tijd.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN 9789064512032
Aantal blz: 288
Prijs: € 19,95