Historische romans

Delamere, Jennifer – Op dezelfde lijn

Liefde over de lijn – deel 1

Inhoud:

Kan haar verlangen naar onafhankelijkheid de liefde weerstaan? Londen, 1880. Alice McNeil is altijd al nieuwsgierig geweest en droomde jarenlang van een baan als telegrafiste. Nu, jaren later, is dat gelukt. Ze heeft een felbegeerde positie bij het belangrijke handelsbedrijf Henley and Company weten te bemachtigen en heeft geen moment spijt van haar beslissing. Maar als de ambitieuze assistent van de directeur van het bedrijf terugkeert naar Londen, beginnen dingen te veranderen op een manier die Alice zich nooit had kunnen voorstellen. Jaren hard werken en zijn vindingrijkheid hebben Douglas Shaw de kans gegeven om te ontsnappen aan een leven van armoede. Nu is hij vastbesloten om hogerop te klimmen binnen de maatschappij en daar zet hij zich met alles in zich voor in. Zodat hij de zekerheid heeft dat hij nooit hoeft terug te keren naar de omstandigheden van zijn verleden. Als Alice en Douglas ontdekken dat ze dezelfde passies en ambitie hebben, groeit er al snel vriendschap tussen hen. Maar dan maakt Alice per ongeluk een jaloerse collega boos en zijn wraak doet haar dromen in duigen vallen. Douglas besluit haar te helpen, maar wordt daardoor gedwongen om keuzes te maken die hij eigenlijk niet wil. Is de groeiende band tussen hen sterk genoeg om hun toekomst in een ander licht te zien en te kiezen voor elkaar, wat het hun ook kost

 Waardering:

De wens van Alice McNeil is in vervulling gegaan; ze heeft een mooie baan als telegrafiste. Dat is waar ze al jaren van droomt en waarvan ze denkt dit de rest van haar leven te doen.
Aan mannen of aan een gezin denkt ze niet. Tot ze Douglas Shaw ontmoet. Ze roept zichzelf tot orde als ze gevoelens bij zichzelf ontdekt waarvan ze niet wist dat het bestond. Want naast dat ze niets wil weten van een relatie, is Douglas ook nog eens haar werknemer.
Douglas voelt zich op zijn beurt ook aangetrokken tot Alice. Haar gevatheid en interesse voor het bedrijf vallen hem op. Maar helaas is Alice niet de dochter van een de rijke bankier, waarvan hij verwacht wordt haar het hof te maken.
Douglas is opgeklommen uit de armoe en ziet een rijke toekomst voor zich in de hoge kringen van Londen. Een relatie met Alice past daar niet in.
Tot er dingen gebeuren die hen beide tot nadenken zet. Afstand van de werkvloer en een goed gesprek met een oude lerares aan de ene zijde, een familiebezoek en luisteren naar een ervaren zakenman aan de andere kan ogen openen. Ik had er wat moeite mee om in het verhaal te komen. Het eerste gedeelte is wat langdradig. Er gebeurd heel weinig en er wordt teveel nadruk gelegd op het door Alice aangeschafte handboek voor vrijgezellen. Maar gelukkig wordt het na een aantal hoofdstukken veel beter. Er komt vaart in, je komt humor, romantiek en onverwachte gebeurtenissen tegen.
De informatie je die meekrijgt over de telegrafie is leuk om te lezen. Het speelt zich af in een tijd dat het nog niet algemeen geaccepteerd was dat vrouwen zulk werk deden.
Al met al een boek dat de moeite waard is om gelezen te worden. ‘Op dezelfde lijn’ is het eerste deel van de serie ‘Liefde over de lijn’ dus ongetwijfeld zal er meer volgen in deze setting. Ik kijk er naar uit!

 

Gegevens

Uitgeverij: De Parel
ISBN: 9789493208148
Aantal pagina’s 378
Prijs: € 21,95
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: juni 2021