Historische romans

Gohlke, Cathy – Amelie, het meisje dat er niet mocht zijn

Inhoud:

Zomer 1939. Rachel Kramer is met haar vader op reis naar Duitsland als ze een geheimzinnige hulpvraag ontvangt van een vriendin met wie ze geen contact meer heeft. Kristine is getrouwd met SS-officier Gerhardt Schlick en ziet hoe de situatie in Duitsland steeds dreigender wordt. Ze is bang voor haar man, die hun dochtertje Amelie – doof vanaf haar geboorte – beschouwt als een smet in zijn Arische bloedlijn.
Gerhardt Schlick begint Rachel het hof te maken, maar ze weet dat hij gevaarlijk is. Ze vreest dat haar vader, een vooraanstaand wetenschapper in de eugenetica, op de hoogte is van Hitlers plannen voor mensen als Amelie, die het regime het leven onwaardig acht.
Inmiddels jaagt de SS op Rachel. Ze wendt zich tot Jason Young, een gedreven Amerikaanse journalist. Rachel en Jason handelen op het scherpst van de snede, waarbij ze voortdurend hun leven riskeren voor mensen die ze nauwelijks kennen, maar van wie ze steeds meer gaan houden.

Waardering:

Het boek neemt je mee naar Duitsland, vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Rachel is met haar vader in Duitsland voor een jaarlijks bezoek aan het instituut waar ze medisch onderzocht wordt.
Vastbesloten dat dit de laatste keer zal zijn en dat ze haar eigen plan gaat volgen. Maar alles loopt anders dan geacht.
Rachels ogen worden geopend voor Hitlers plannen met Duitsland. Voor zijn ideeën voor een volmaakt Arisch ras.
Het blijkt zelfs dat Amerika hier al lang mee bezig was en haar adoptieouders hieraan meewerken. Rachel hiervoor wordt gebruikt.
Haar vriendin Kristine, getrouwd met een SS-officier, vraagt haar haar dove dochtertje Amelie mee te nemen naar Amerika. Maar Rachel kan zelf Duitsland niet verlaten.
Ze vraagt de journalist Jason Young om hulp. Het lukt hem om Rachel en ook Amelie Duitsland uit te krijgen.
De SS’er Gerhardt Schlick laat het hier niet bij zitten en doet er alles aan om Rachel te vinden.
Rachel is terecht gekomen bij haar tweelingzus en oma, van wie ze het bestaan niet afwist.
Mede doordat Rachel en haar zus Lea een eeneiige tweeling zijn lukt het steeds weer om de SS te slim af te zijn.
Amelie is een prachtig verhaal over hele moedige mensen. Natuurlijk Rachel maar zeker ook oma en zus Lea. Het verhaal laat iets zien hoe afschuwelijk de oorlog is geweest. Er zijn veel boeken over de tweede wereldoorlog maar dit boek gaat in op Hitlers idee een volmaakt ras te krijgen. Deze gedachtegang is bizar.
En verhaal wordt reëel doordat de personen Josef Mengele en Dietrich Bonhoeffer  een rol spelen.
Het is goed dat er boeken, al zijn het dan romans, geschreven worden. Wij hebben zo weinig gevoel bij de de oorlog. Door het lezen van deze verhalen krijg je er een beter beeld van.
Het boek heeft een pittige prijs maar het is het met zijn bijna 500 bladzijden en goede kwaliteit wel waard!

Gegevens:

Uitgeverij: Den Hertog
ISBN: 9789033126895
Aantal pagina’s: 478
Prijs: € 23.90