Historische romans

Dobson, Melanie – Dochter van het Derde Rijk

Inhoud:

‘Dochter van het Derde Rijk’ van Melanie Dobson begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog, wanneer het meisje Lilly wordt ontvoerd. Archeologe Hanna Tillich wordt gedwongen om Lilly te adopteren, met een SS-officier te trouwen en in een museum in Neurenberg te gaan werken. Deze gebeurtenissen zetten haar leven op zijn kop en zorgen ervoor dat ze haar vraagtekens begint te zetten bij het naziregime. Maar vraagtekens zijn gevaarlijk.

Tachtig jaar later helpt Lilly onderzoeker Ember Ellis met haar onderzoek naar de holocaust. Ember helpt op haar beurt Lilly om haar gefragmenteerde herinneringen aan die tijd een plek te geven. Ondertussen moet Ember de confrontatie aangaan met haar eigen verleden, inclusief één persoon die haar het liefst voor altijd het zwijgen zou opleggen…

Waardering:

Twee verhaallijnen over twee moedige vrouwen. Levend in een heel andere tijd maar met meer overeenkomsten dan je zou vermoeden.
Hanna Tilllich is een jonge archeologe, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Haar levend veranderd in korte tijd radicaal. Ze moet stoppen met het werk wat ze zo graag doet. In plaats hiervan krijgt ze de taak voorwerpen te catalogiseren en veilig te stellen in een museum. Ze trekt in haar ouderlijk huis in Neurenberg. Kort daarna trouwt ze onder dwang met een SS-officier.
Als een zwangerschap in de maanden die volgen uitblijft, komt Kolman, haar man, met een klein meisje thuis die hij geadopteerd blijkt te hebben. Hoewel Hanna in eerste instantie terug schrikt, krijgen zij en Lilly echt een moeder-dochter relatie; ze houdt zielsveel van haar.
Hanna ziet vreselijke dingen om zich heen gebeuren. Van dichtbij haar nicht, die met een Joodse man getrouwd is. Ze besluit dat deze verhalen het waard zijn om bewaard te blijven en begraaft ze in het labyrint.

De tweede verhaallijn speelt zich af in 20020. Ember Ellis zoekt voor haar proefschrift het verhaal van dappere oorlogsheld. Als ze een krantenartikel onder ogen krijgt waarin een paar woorden over Hanna geschreven zijn, wil ze dit verder onderzoeken. Hiervoor moet ze bij mevrouw Kiehl zijn. Het grote nadeel wat hieraan kleeft is het verleden wat Ember met haar kleinzoon Dakota heeft. Maar Ember vindt het verhaal van Hanna belangrijker, overwint haar bezwaren en reist af naar haar geboorteplaats.
Ember heeft veel meegemaakt in haar leven. Dat lees je in de proloog van dit boek. Ze denkt dat niemand van haar verleden op de hoogte is maar tijdens dit onderzoek komt ze erachter dat dat niet klopt. Ze neemt dan ook het besluit de realiteit onder ogen te zien. Herinneringen niet weg te stoppen maar ze her te beleven én ze gaat op zoek naar haar dochter van wie ze al die jaren dacht dat ze niet meer leefde.

Twee sterkte verhaallijnen. Het is moeilijk te kiezen welk verhaal beter is of meer aansprak. Het is knap hoe Melanie Dobson twee zulke goede verhalen met sterkte personages in elkaar verweeft. Met daarnaast een tal aan historische feiten waarin de schrijfster zich merkbaar verdiept heeft. Je denk soms dat je alles wel gelezen hebt over de Tweede Wereldoorlog maar dit boek belicht het van een kant waar je nog niet veel over gelezen hebt.
Alleen maar pluspunten voor deze prachtige roman. Een boek wat iedereen zou moeten lezen.. opdat wij niet vergeten!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029730914
Aantal pagina’s: 398
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave: mei 2021