Literatuur

Finkbeiner, Susie – Hoop is een kleine vogel

Inhoud:

‘Hoop is een kleine vogel’ van Susie Finkbeiner is een aangrijpende roman over wat het betekent om familie te zijn, geschreven vanuit het perspectief van de vader, de moeder en de zus van Mindy, die is geadopteerd uit Vietnam. Over de emotionele rollercoaster van een adoptie uit een door oorlog geteisterd land, over de wens je kind te beschermen en het tegelijkertijd los te laten, en over de liefde van familie die veel verder gaat dan een bloedband.

Het verhaal omspant vier decennia, beginnend bij de adoptie in 1975 en eindigend in 2013, wanneer Mindy terugkeert naar Vietnam om haar biologische moeder te zoeken.

Waardering:

Deze roman gaat over adoptie van kinderen uit Vietnam door Amerikaanse families.
Toen de Amerikanen zich terug trokken uit Vietnam, liepen de kinderen die zij bij Vietnamese vrouwen verwekt hadden gevaar. Daarom werden die in haast naar Amerika gebracht voor adoptie.
Na een mislukte adoptie komt de kleine Minh bij Bruce en Linda terecht. Zij hebben al een dochtertje, Sonny van vijf jaar.
Minh is tussen de vier en vijf jaar oud. Ze is erg bang en schrikt van harde geluiden. Maar mede door Sonny leert ze zich aanpassen.

Deze roman is geschreven in verschillende tijdvakken. Je leest wisselen in 1975, toen Minh werd geadopteerd. Dan nog vanuit Sonny in 1988, net voor ze maar de universiteit gaat. Als laatste vanuit Bruce in 2013, als Minh op zoek gaat naar biologische familie in Vietnam.

Deze roman laat goed de gevoeligheden rondom adoptie van Vietnamese kinderen zien. Veel Amerikaanse soldaten zijn gesneuveld in Vietnam of getraumatiseerd terug gekomen. Voor hen kan het pijnlijk zijn om daaraan te worden herinnerd door het zien van een Vietnamees kind.
Ook wordt beschreven hoe moeilijk een zoektocht naar biologische familie voor kinderen en ouders kan zijn.

Een prachtig boek! Mooi is ook het vaste vertrouwen van Bruce in God, zonder wie Hij niet door het leven kan gaan ook al begrijpt hij Hem niet.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029732369
Aantal blz 367
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99