Nederlandse romans

Zoeteman, Thea – Het uur van de waarheid

Inhoud:

Martine groeit op in een gezin dat is aangesloten bij de organisatie van de Jehovagetuigen. Hierdoor heeft ze altijd met strenge regels moeten leven. Dit begint haar echter steeds meer te benauwen. Ze mag geen vriendschappen of andere relaties sluiten, en ook haar opleiding verpleegkunde gaat eraan ten onder. Ze voelt zich steeds ellendiger en eenzamer. Ten einde raad besluit Martine contact op te nemen met Miranda, een klasgenootje van de middelbare school. Zij biedt direct steun en laat Martine een andere kant van het geloof zien. Dan komt ook nog eens Tjeerd, een voormalige studiegenoot, terug in haar leven. Eerst heeft Martine moeite om hem volledig te vertrouwen, maar uiteindelijk durft ze hem over haar achtergrond en opvoeding te vertellen. Dit alles draagt bij aan het besef dat ze niet zo verder wil, maar hoe moet ze haar familie hierover onder ogen komen?

Waardering:

Martine wordt grootgebracht onder de leer van de Johova’s getuigen. De regels waar ze zich zo strak aan moet houden, gaan haar steens meer tegenstaan. De gemeenschap slokt zoveel tijd van haar op dat ze zelfs haar studie af moet breken. En de prille vriendschap met één van haar mannelijke collega’s wordt verbroken.
Vrede heeft ze er niet mee. Ze vraagt zich af of het wel de juiste leer is, die de Jehova’s beleiden.
Bij het langs de deuren gaan wordt ze gewezen op de drie-éénheid van God. Iets wat lijnrecht tegen hun geloof ingaat. Ook dit zet Martine aan het denken. 
Haar zorgen en twijfels thuis bespreken is geen optie. Gelukkig worden er mensen op haar weg geplaatst die haar een andere weg kunnen aanwijzen.
Dit boek laat zien hoe de de gemeenschap van de Johova’s hun mensen in de greep houdt. Als je de gemeenschap verlaat, besta je niet meer voor familieleden. 
Het is dan ook een grote stap (ook als je weet dat je de juiste stap maak) om de band te verbreken. 
Gelukkig wordt in dit verhaal Martine goed opgevangen maar toch blijft er een gemis. 
Ondanks dat er vrij veel gebeurd, herhalen situaties zich ook steeds weer, zeker in het eerste gedeelte van het boek. Dat is, naast dat het niet echt de diepte ingaat, jammer. Toch is het een interessant boek om te lezen omdat er over dit onderwerp niet veel bekend is. 

Gegevens:

Uitgeverij: Citerreeks
ISBN: 9789020551068
Prijs: € 19,50
Prijs e-book: € 8,99
Aantal pagina’s: 223
Uitgave: februari 2023