Eigentijdse romans

Phillips, Michael – De erfenis

De Shetlandeilanden – deel 1

Inhoud:

De dood van het clanhoofd Macgregor Tulloch heeft de kleine gemeenschap op Whales Reef in beroering gebracht. Iedereen ging ervanuit dat de Tulloch-erfenis naar zijn geliefde neefje David zou toegaan. Maar er wordt geen testament gevonden. Davids neef Hardy legt zijn eigen claim op de erfenis, waardoor hij de controle zou krijgen over het grootste deel van het eiland. En Hardy weet van een oliemagnaat die veel geld over heeft voor die controle.
Terwijl de verschillende claims nader onderzocht worden, worden van rechtswege de geldstromen naar het eiland bevroren. Dat heeft grote gevolgen voor de burgers van Whales Reef. De toekomst van het eiland – en de traditionele manier van leven – staan onder grote druk en is hoogst onzeker.
Loni Ford is een rijzende ster die carrière maakt bij een grote investeringsmaatschappij in Washington DC. Ondanks haar grote succes houden vragen over haar identiteit haar bezig. Sinds haar kindertijd is ze wees en groeide ze op bij haar grootouders. Ondanks haar liefde voor opa en oma is ze nieuwsgierig naar haar roots. Ze voelt zich niet compleet. Plotseling valt er een brief van een Schotse advocaat op de deurmat.

Waardering:

Het is voor iedereen vanzelfsprekend dat na het overlijden van het clanhoofd David Tulloch zijn bezittingen en titel zal erven. Maar Davids neef Hardy is het hier niet mee eens. En omdat er geen testament is, zal dit uitgezocht moeten worden. Voor het eiland Whales Reef heeft dit grote gevolgen.
Een tweede verhaallijn gaat over Loni Ford. Beschermd opgevoed door haar grootouders in een gemeenschap maar nu succesvol bij een investeringsmaatschappij. Ondanks haar succes mist ze iets, al weet ze zelf niet goed wat.

Een boek meet veel strijd. Strijd tussen David en Hardy en strijd bij Loni persoonlijk. De eerste helft is veelal een opsomming van feiten. Haast biografisch geschreven. Daardoor komt je niet zo makkelijk in het verhaal. Daarnaast bevat het boek veel namen waardoor het ook lastig inkomen is.
In de tweede helft gaat dat beter. Je voelt de spanning; wie wordt de nieuwe clanhoofd? Voor de eilandbewoners komt er een onverwachte wending. Als lezer kun je het wel aan zien komen.
Voor je gevoel begint het verhaal echt te leven bij de laatste hoofdstukken. De schrijver laat je achter daar waar David en Loni elkaar voor het eerste ontmoeten. Dat doet dan toch weer uitkijken naar deel 2!

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064512346
Aantal pagina’s: 446
Prijs: € 22,50