Eigentijdse romans

Fraser Luesse, Valerie – De kaart naar ons eiland

Inhoud:

‘De kaart naar ons eiland’ van Valerie Fraser Luesse is een hartverwarmende coming-of-ageroman over een levensveranderende fietstocht. De vijftienjarige Peyton Cabot groeit op in een welgesteld gezin. Wanneer zijn vader gebroken en verslaafd thuiskomt na de Tweede Wereldoorlog, komt echter de ware aard van zijn familie naar boven. Op aansporen van zijn moeder besluit Peyton de fietstocht te maken die zijn vader ooit maakte. Tijdens deze tocht leert hij niet alleen zijn vader beter kennen, maar ook zichzelf.

Waardering:

In de zomer van Peytons vijftiende levensjaar veranderd zijn leven drastisch. Maar eigenlijk is die verandering al begonnen toen zijn vader getraumatiseerd terug kwam uit de oorlog. Hij functioneerde niet meer als de vader die hij vroeger was en dronk heel veel alcohol.
Peyton besluit in zijn voetsporen te treden en aan de hand van de kaart van zijn vader dezelfde fietstocht te fietsen als zijn vader. Helemaal naar de Key West eilanden.
Bijkomend voordeel is dat hij hoort dat zijn vriendin Lisa in Miami is, waar hij langs komt.
Hij maakt de mooiste en avontuurlijkste dingen mee onderweg. Die brengen zijn ware aard naar boven; hij is vriendelijk, behulpzaam en goedgeefs.
Hij leert hoe een normale familie er uit ziet, maar ziet ook hoe ouders verkeerd met hun kinderen om kunnen gaan. Hij leert enorm veel en komt als zestienjarige terug bij tante Gert.
Typerend voor het boek is deze zin uit een van de laatste pagina’s: “Ik heb al lang geleden geleerd dat er allerlei verschillende soorten familie bestaand. Sommige familie heb je vanaf je geboorte en soms heb je het geluk dat je ergens onderweg nieuwe familie ontmoet.” Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat het allemaal om familie draait en dat Peyton allerlei families kent en heeft.

Een prachtige boeiende roman met diepgang!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029731362
Aantal blz: 334
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het leesfragment