Historische romans

Turansky, Carrie – Een oceaan van hoop

De familie van McAllister deel 1

Inhoud:

Een oceaan van hoop’ van Carrie Turansky: een meeslepende historische roman over een waargebeurde zoektocht naar verloren kinderen. Tussen 1869 en 1939 zijn meer dan 100.000 kinderen uit arme Britse gezinnen weggevoerd naar Canada en Australië, om daar aan het werk gezet te worden. Aan de kinderen werd een paradijs beloofd, de werkelijkheid bleek echter heel anders. Als Laura McAllister, een jong dienstmeisje, ontdekt dat de drie jongste kinderen van hun gezin zonder medeweten van haar moeder naar Canada zijn gebracht, neemt ze zich voor hen te vinden en de familie te herenigen. Ze begint aan een reis die meer teweegbrengt dan ze ooit kon vermoeden.

Waardering:

Als de moeder van Garth, Katie en Grace ziek wordt en naar het ziekenhuis wordt gebracht, staan ze er alleen voor. Al snel worden ze naar een kindertehuis gebracht, waar Garth van de meisjes gescheiden wordt. Al hun hoop is gevestigd op hun oudere zus Laura, maar die hoort het nieuws te laat.
Als ze niets horen denken de kinderen dat hun moeder gestorven is en gaan ze mee op transport naar Canada. Daar worden ze “verkocht” aan gezinnen als dienstmeisje of knecht. Ze moeten daar tot hun achttiende werken en zijn dan vrij. Maar ze moeten wel onderwijs kunnen volgen. Er is alleen geen controle op de omstandigheden in de gezinnen en dat is wel nodig.

Het lukt Laura om naar Canada te gaan met een kindertransport. In het geheim probeert ze haar zusjes en broertje te vinden. Daarbij krijgt ze hulp van Andrew Frasier, die samen met zijn baas Henry de transporten namens de overheid moet onderzoeken.

De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en dat maakt het alleen nog maar erger. Dat mensen moesten betalen om hun kinderen terug te krijgen uit het kindertehuis is schandalig, maar dat er kinderen naar Canada werden gestuurd terwijl hun ouders nog leefden is beestachtig.

Een mooie, emotionele roman die op sommige punten wat voorspelbaar is.

Gegevens:

Uitgeverij Kokboekencentrum
ISBN 9789029728331
Aantal blz: 384
Prijs: € 21,99