Historische romans

Goyer, Tricia – Gewaagde ontsnapping

Inhoud:

 
Wie redt de kinderen als het gevaar dichterbij komt?
Ondanks dat Hitler op gewelddadige wijze steeds meer van Europa annexeert, leidt de Amerikaanse Amity Mitchell een vrij comfortabel bestaan als privéonderwijzeres. Maar dat verandert als ze een dringend telegram krijgt van haar broer, Andrew, waarin hij haar smeekt naar Praag te komen. Nu de nazi’s hun greep op het land proberen te versterken, wordt het voor hem steeds moeilijker om Joodse kinderen te helpen ontsnappen uit Tsjecho-Slowakije. Amity weet dat ze Gods roeping om de kinderen te helpen niet kan negeren en besluit gehoor te geven aan Andrews verzoek.
Amity’s werkgever, Clark, volgt haar naar Praag om haar te vragen terug te komen, maar al snel draait het erop uit dat hij haar helpt. Samen met Amity en andere medewerkers treft hij voorbereidingen om een heel aantal kinderen veilig naar Engeland te brengen, terwijl de dreiging op een Duitse bezetting in rap tempo toeneemt.
Als het gevaar toeneemt en de Duitsers hun greep op het land meer en meer versterken, zet Amity met de hulp van Clark en anderen alles op alles om de onschuldige levens te redden, maar lukt het hun aan de Duitsers te ontsnappen, voordat het te laat is?
Gewaagde ontsnapping is het tweede deel van het tweeluik De goede strijd en vertelt het verhaal van een moedige vrouw die net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar comfortabele leven in Londen opoffert om te helpen met de kindertransporten in Tsjecho-Slowakije. Eerder verscheen Verborgen moed.
 

Waardering:

 
In dit tweede  deel van de serie over vrouwen in de Tweede Wereldoorlog staat opnieuw een Amerikaans meisje centraal. Maar deze keer gaat het over een heel andere kant van de oorlog.
Amity krijgt van haar broer de vraag of ze wil helpen om transporten te regelen van Joodse kinderen uit Tsjecho-Slowakije. Ze neemt een aantal weken vrij van haar werk als privé onderwijzeres bij een engelse tiener en haar vader. 
Eenmaal in Tsjecho-Slowakije wordt ze gegrepen door het leed van de joden. Er zijn zoveel moeders en kinderen en er is maar plaats voor een aantal van hen. Bovendien moeten de moeders hun kinderen opgeven, om te hopen dat ze het overleven. Een onmogelijke keus.
 
De Duitsers komen steeds dichterbij. Amity is Amerikaans en daarmee wat veiliger dan Engelsen, maar ook haar veiligheid kan niet meer gegarandeerd worden. Haar werkgever, Clark, reist achter haar aan om haar te helpen. Of speelt er meer?
 
De situatie met Emil is verwarrend en spannend. Een leuk extra detail, maar het had wat beter uitgevoerd kunnen worden.
 
Ook dit is weer een boeiende roman met de nodige spanning en romantiek. 
 
 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij De Parel
ISBN 9789492408143
Aantal blz: 312
Prijs: €  19,95
 

Extra: