Historische romans

Hedlund, Jody – Een lied in de storm

Inhoud:

 
‘Een lied in de storm’ van Jody Hedlund, vertelt het verhaal over de liefde tussen Polly Catlett en John Newton, de schrijver van het bekende lied ‘Amazing Grace’.
 
John Newton is op slag verliefd als hij Polly Catlett voor het eerst ontmoet. Maar Polly beantwoordt zijn liefde niet. Haar vader probeert hem bij haar uit de buurt te houden en dwingt hem bij de marine te gaan, maar ze blijft altijd in Johns gedachten.
Vier jaar later vraagt Johns familie hem terug te keren, maar hij heeft zich in de lucratieve slavenhandel gestort en peinst er niet over om aan de oproep gehoor te geven. Zijn vader gebruikt Johns liefde voor Polly om hem naar huis te lokken. Tijdens de terugreis belandt Johns schip in een verschrikkelijke storm. Midden in het woeste natuurgeweld komt John tot inkeer: het begin van zijn strijd tegen de slavernij.
 
Thuisgekomen haalt hij alles uit de kast om Polly ervan te overtuigen dat hij zijn leven gebeterd heeft en een man is geworden die haar liefde waard is.
 

Waardering:

 
Dit boek begint met de toekomstige vrouw van John Newton, Polly. Zij heeft in het hele boek een grote rol. John ontmoet haar eerst toevallig en ontdekt dan dat zij een verre nicht van hem is. Hij is zo gek op haar dat hij het schip dat hij moet halen voor zijn nieuwe baan mist. Zijn vader is woest als hij eindelijk na weken opduikt. John lijkt niet veel verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Hij kijkt niet ver vooruit en hij gelooft niet. Dat beweert hij althans, het lijkt er meer op dat hij boos is op God. Polly’s ouders vinden John niet geschikt voor hun dochter.
Na hun afwijzing drinkt John zich lam in de pub en wordt geronseld door de marine. Hij denkt dat zijn vader hem daar wel uit kan krijgen, maar dat lukt hem ook niet. Na een poosje gediend te hebben ontsnapt hij en wordt gevangen genomen. Na een flinke afranseling en degradatie wordt hij geruild met een ander schip. Ook daar verbetert hij zijn gedrag niet en uiteindelijk komt hij in een heel slechte situatie terecht.
Toch moet het nog slechter worden voordat John naar God gaat zoeken.
Uiteindelijk ontdekt hij dat niet geld, maar geloof het belangrijkste is in dit leven.
Dit boek vertelt vooral over de tijd tussen de eerste ontmoeting van John en Polly en hun huwelijk. Er worden nogal wat andere dingen vertelt over douaniers in die tijd, smokkelaars, Quakers en dissenters. Dit vervuilt de verhaallijn wat en leidt af van het echte verhaal. Dat is jammer, want verder is het een boeiend boek.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789029726160
Aantal blz: 416
Prijs: 22,50
 

Extra:

 
Lees hier het eerste hoofdstuk