Literatuur

Grau, Shirley Ann – De wachters van het huis

Inhoud:

 
De wachters van het huis is een roman over de familie Howland, over vertelster Abigail, haar grootvader William en diens zwarte maitresse Margaret.
 
Al zeven generaties lang zijn de Howlands centrale figuren in hun gemeenschap in het zuiden van de VS. Na de dood van zijn vrouw verwerkt William Howland een aantal kinderen bij zijn zwarte huishoudster Margaret. Niemand kijkt daar van op – dat gebeurde zo vaak.
 
De uitgestrekte bezittingen worden in de jaren ’60 geërfd door Williams kleindochter Abigail. Haar man maakt zich omwille van zijn politieke carrière sterk voor rassenscheiding. Dan wordt duidelijk dat William niet alleen het bed deelde met de zwarte Margaret, maar dat hij zelfs met haar getrouwd was.
 
De verontwaardiging van de blanken kent geen grenzen. Abigails man zet direct een scheiding in gang. Een ongeremd boze menigte blanken belegert Abigails huis en probeert het in brand te steken. Beroofd van alles wat haar dierbaar was, zweert Abigail wraak op de gemeenschap die haar sociaal heeft uitgesloten, maar die ze financieel in haar macht heeft.
 

Waardering:

 
Dit boek speelt zich af in de tijd van de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren zestig in de zuiden van de Verenigde Staten. De scheiding tussen zwarten en blanken is nog volop aanwezig. Voor ons een onwerkelijke wereld.
 
Het verhaal begint in het verleden. Er wordt o.a. verteld hoe William Howland de zwarte Margaret ontmoet. Dat wordt verteld vanuit William.
Er is ook een gedeelte dat vanuit Margaret verteld wordt. Interessant om te lezen hoe een zwarte gemeenschap met deels indiaans bloed zelfstandig in een dorp leeft.
 
Dan wordt het grootste deel vanuit Abigail verteld.
Abigail komt met haar moeder bij haar opa wonen als haar vader naar de oorlog vertrekt. Ze ziet hem nooit meer terug. Haar moeder is vrij zwak en ze wordt grotendeels opgevoed door de zwarte Margaret die bij haar opa in dienst is.
 
Na haar studie ontmoet Abigail John. Ze wordt verliefd en trouwt met hem. John heeft politieke ambities en spreekt veel voor groepen. Abigail hoort wel dat hij minachtend over zwarten doet, maar John beweert dat dat erbij hoort. Zijn tegenstanders zijn nog veel erger. 
Toch is Abigail een lange tijd gelukkig met John en hun kinderen. Ze gaan na de dood van haar opa in zijn huis wonen. 
 
De bom barst als uitkomt dat haar grootvader getrouwd was met de zwarte Margaret. John vertrekt meteen en haar huis wordt belaag door woedende inwoners van het dorp. 
Abigail houdt het hoofd koel en neemt wraak. 
 
In dit literaire boek vind je weinig terug van het christelijke geloof. Dat maakt de gevoelens van Abigail nog harder. Ze wil wraak nemen, maar zal het ook niet haar eigen hart verteren?
De situatie tussen de blanken en zwarten wordt heel goed getekend: dat  iedereen het normaal vindt dat zwarten “minderen mensen” zijn.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Manuzio
ISBN 9789082545302
Aantal blz: 271
Prijs: € 19,99
 

Extra: