Historische romans

Green, Jocelyn – Versluierd in rook

De Windy City – deel 1

Inhoud:

Meg Townsend en haar zus, Sylvie, beheren de boekwinkel van hun familie en zorgen voor hun vader, Stephen, een veteraan die nog steeds lichamelijk en geestelijk lijdt onder de gevolgen van de tijd die hij tijdens de Burgeroorlog in krijgsgevangenschap heeft doorgebracht. Dan legt de Grote Brand het zakendistrict van Chicago in de as. Als de vurige explosies en de chaos herinneringen aan de oorlog tot leven wekken, slaat Stephen op de vlucht. Hij raakt gescheiden van zijn dochters, die met de hulp van Nate Pierce, een verslaggever van de Chicago Tribune, ternauwernood aan de vlammen weten te ontsnappen.
Als de rook eindelijk is opgetrokken en de zussen op zoek gaan naar hun vader, wordt duidelijk dat Meg en Sylvie die avond veel meer dan alleen hun winkel verloren zijn.
Dakloos en zonder werk, probeert Meg niet alleen de brokstukken van haar eigen leven bij elkaar te rapen, maar gaat ze ook op zoek naar de waarheid. Zal wat er op de avond van de brand gebeurd is voor altijd bedekt blijven met een sluier van rook?

Waardering:

Deze prachtige historische roman speelt zich af tijdens en rond de Grote Brand van Chicago. Meg en Sylvie Townsend houden samen de boekhandel draaiend. Meg probeert daarnaast wat extra geld binnen te halen door eigen geschilderde portretten te verkopen.
Ze wonen samen met hun vader, Stephen. Stephen lijdt aan PTSS nadat hij in de burgeroorlog als krijgsgevangene in Andersonville heeft gezeten.
Afschuwelijk is het wat ze mee moeten maken als de Grote Brand alles verwoest. Of ze nu lichamelijk of geestelijk gewond zijn, ze moeten een manier zien te vinden om verder te leven.
Wat een verdriet komt erbij als Stephen in een inrichting wordt geplaatst nadat hij beschuldigd wordt van moord. Schokkend ook om te lezen hoe het er in die dagen in de psychiatrie aan toe ging.
Naast alle narigheid worden er ook nieuwe vriendschappen gesloten. Maar ook dan zie je dat niet alles is wat het lijkt.

Alles aan dit boek is goed. Het is niet het eerste boek over de Grote Brand van Chicago dat in de Christelijke boekenwereld verschijnt maar is niet véél over geschreven. Het is leerzaam om te lezen over dit stukje geschiedenis.
Daarnaast heeft de Jocelyn zich verdiept in de psychiatrie in deze jaren, dat is goed te merken. De PTSS van Stephen speelt een vrij grote rol in het boek. De karakters zijn één voor één goed uitgediept, alle personagers hebben hun eigen, verschillende persoonlijkheid. Zo realistisch beschreven ook.
Een stukje spanning en de romantiek blijven niet achter. Al met al een boek wat heel veel te bieden heeft en je gewoon móét lezen! Het goede nieuws is dat dit fijne boek het eerste deel is van een trilogie.
Het tweede deel, Schaduwen in een witte stad, wordt verwacht in maart 2022.
Achterin het boek zijn gespreksvragen opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Grace Publishing House
ISBN: 9789492234841
Aantal pagina’s: 442
Prijs: € 22,95
Uitgave: november 2021