Historische romans

Joubert, Irma – Hildegard

Inhoud:

Hildegard von Plötzke is geraakt door de berichten over de Eerste Wereldoorlog, die in alle hevigheid is losgebarsten. Ze besluit vrijwilligerswerk te gaan doen in het ziekenhuis van Königsberg en ziet met eigen ogen welke verschrikkingen de oorlog aanricht. Na de oorlog trouwt ze met de arts Ziegfried von Stein en samen vestigen ze zich in Berlijn. Ze krijgen twee zoons, de Weimar-republiek komt op en Hitler begint zich te roeren. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Hildegards derde kindje geboren. Terwijl haar man en twee zoons dienen aan het front, probeert zij met haar kleine meisje stand te houden te midden van bombardementen, kou en honger.
Na de oorlog zit Hildegard tussen de scherven van haar leven. Alles wat haar lief was, is ze kwijt – behalve haar dochtertje. Ze besluit alles op alles te zetten om haar een goed leven te bieden. Als zich een kans aandient om naar Zuidwest Afrika te emigreren, grijpt Hildegard die dan ook met beide handen aan. Maar de werkelijkheid verschilt bitter van wat ze ervan verwachtte…

Waardering:

In dit eerste deel van de nieuwe trilogie van Irma Joubert, reizen we mee met Hildegard. Het eerste hoofdstuk begint met Hildegard als kind, samen met haar ouders en Nanny, vluchtend voor de Bolsjewisten. Ze gaan wonen op het familielandgoed in Köningsberg, waar het voor Hildegard een eenzaam bestaan is.
Hoogtepunten in haar jonge bestaan zijn de bezoekjes aan de buren, bij wie hun kleinzoon Gustav uit Afrika logeert. Hoe jong ze ook is, Hildegard ervaart met hem een speciale band. Gustav vertrekt zonder afscheid van haar te nemen terug naar zijn geboorteland. Maar Hildegard zal hem nooit vergeten!
Het verhaal neemt sprongen in de tijd. Hildegard maakt de Eerste Wereldoorlog mee als jong meisje. Komt na haar huwelijk in Berlijn terecht en beleefd als volwassen vrouw de Tweede Wereldoorlog. En zoals we van Irma Joubert gewend zijn, komt ze uiteindelijk terecht in Zuid-Afrika.
Veel gebeurtenissen passeren, ook buiten de oorlogen om. Je zou denken dat het teveel is voor één boek. Maar deze schrijfster kan het! Hildegard is het enige karakter wat echt uitgediept wordt. Sommige stukken zijn bijna biografisch geschreven, maar toch komen Hildegards emoties goed naar voren en heb je na het dichtslaan van het boek het gevoel dat je Hildegard kent.
Deze vrouw maakt ontzettend veel mee. Wat moet ze veel verliezen lijden! Ze heeft veel doorzettingsvermogen en vecht voor het welzijn van degene die haar lief zijn.
Hier en daar zitten er wat voorspelbare elementen in, maar wat gebeurt is wel waar je als lezer ook op hoopt.
Je blijft achter met wat open einden. Zo ben je bijvoorbeeld nieuwsgierig hoe het met Hildegards vader is gegaan en waar haar zoon is. Wellicht kom je dit na het lezen van een volgend deel te weten. Een goede reden om reikhalzend uit te kijken naar deel twee. Voor dit prachtige, vuistdikke, eerste deel geven we in ieder geval 5 welverdiende sterren!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023994961
Aantal pagina’s: 471
Prijs: € 22,50