Historische romans

Hedlund, Jody – Waar het geluk wacht

Inhoud:

Met de ontroerende historische roman ‘Waar het geluk wacht’ werpt Jody Hedlund een licht op de verschrikkelijke omstandigheden van vrouwen in zowel het New York van eind 19e eeuw en het zich ontwikkelende Westen van de Verenigde Staten.
Elise Neumann en haar twee zusjes hebben hun ouders verloren en staan op straat. Ze hebben geen idee hoe ze moeten overleven in het door een grote financiële crisis geraakte New York van 1850. Dan hoort Elise van de zogenaamde ‘orphan trains’, de kindertreinen waarmee een hulporganisatie wezen naar het Westen stuurt: de jonge kinderen worden geadopteerd en de oudere kunnen werk vinden in de nieuwe stadjes die worden gebouwd langs het spoor. Elise voelt er niets voor om haar zusjes in de steek te laten, maar ze ziet geen andere uitweg en stapt op de trein.

Waardering:

Elise Neumann is na de dood van haar ouders verantwoordelijk voor haar jongere zusjes. Als de werkgelegenheid in New York door de crisis zo laag wordt dat ze geen inkomen meer hebben, besluit Elise op de trein te stappen naar het Westen om daar werk te zoeken en zo haar zusjes te kunnen onderhouden.

In New York ontmoette ze Thornton Quiney al eens. Nu komt ze hem tijdens de reis weer tegen. De aantrekkingskracht die beide voelde tijdens hun eerdere korte ontmoeting laait al snel weer op. Ze reizen in verschillende wagons maar bij de tussenstops zoeken ze steeds weer een momentje om elkaar te kunnen zien.

Thornton is bezig met een belangrijke opdracht. Zijn vader heeft op zijn ziektebed Thornton en zijn tweelingbroer een opdracht gegeven. Degene met het beste resultaat zal aan de top komen te staan in het familiebedrijf. Thornton doet er alles aan om de goedkeuring van zijn vader te krijgen. Iets waar hij al zijn leven lang naar verlangd.

Aangekomen op plek van bestemming gaat Elise aan de slag als wasvrouw. Maar de arbeidsomstandigheden en het loon is zo slecht dat ze besluit terug te keren naar huis. Maar daar steekt Thornton een stokje voor.

Een historische roman met alle ingrediënten om het tot een aantrekkelijk boek te maken. Met vlotte pen geschreven, vol romantiek en humor. Maar Thorntons vernieuwde kijk op zijn werknemers, mede dankzij Elise, geven het boek ook zeker een meerwaarde. De hoofdpersonen zijn gedreven mensen die je vanaf het begin al mag. Maar ook andere personages in het boek zijn sterk neergezet.
Waar het geluk wacht is het eerste deel van de serie ‘De kindertrein’.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok
ISBN:9789029727587
Aantal pagina’s: 363
Prijs: € 21.99