Historische romans

Joubert, Irma – Kronkelpad

Inhoud:

Lettie Louw is een zachtaardige, talentvolle vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen. Marco Ramonelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis in Italië.Zijn gezondheid is verwoest. Op aanraden van zijn broer Antonio, die zich als architect in Zuid-Afrika heeft gevestigd, vertrekt ook Marcon aar Zuid-Afrika, in de hoop dat het klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie, en wordt hij één van haar patiënten.

Waardering:

In dit derde en laatste deel van het drieluik heeft Lettie de hoofdrol. Lettie keert na haar studie terug naar haar geboorteplaats om daar als huisarts in de praktijk van haar vader te werken. Haar vrienden hebben zich inmiddels gesetteld. Iets wat Lettie soms met lede ogen aanziet. Marco Romanelli heeft in de oorlog zijn Joodse vriendin verloren en heeft er zelf een zwakke gezondheid over gehouden. Zijn broer haalt hem over ook naar Zuid-Afrika te komen. Alle hoofdpersonen uit de eerdere delen vormen een hechte vriendengroep. Het is heerlijk te lezen hoe gelukkig De Wet en Christine zijn. Het verhaal van Boeli en Persomi (deel 1) stopte wat abrupt maar in dit derde deel kun je lezen hoe het verder met hen gaat. 
Lettie blikt als het ware in dit boek terug op haar leven, door haar verhaal aan een studente te vertellen. 
Dat geeft het boek geen meerwaarde. Het verhaal gaat met een vaart, soms met grote sprongen. Toch weet Irma Joubert de lezer weer te boeien van begin tot eind.
Verhalen overlappen de eerdere delen. Soms zelf de exact dezelfde situatie maar zie je het vanuit de belevenis van een andere persoon.
Prachtig!!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023994268
Aantal pagina’s: 448
Prijs: € 21,90