Historische romans

Joubert, Irma – Tolbos

Inhoud:

In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie. Dan blijkt dat ze in beeld is bij veiligheidsdienst vanwege ondergrondse activiteiten tegen de apartheid…
Ook Wladek betaalt de prijs voor zijn verzet tegen het regime. Hij ontvlucht zijn land en vertrekt naar zijn oom Jakób in Zuid-Afrika. Het heimwee is haast ondraaglijk – maar er is ook het nichtje van oom Jakób, die koppige, Afrikaanse meid, onuitstaanbaar en onvolwassen, en toch zo fascinerend.

Waardering:

Een nieuwe roman van Irma Joubert in je handen. Bijna jammer om er in te beginnen omdat ik weet dat hij snel uit is.
En snel uit was hij! Al meteen houdt het verhaal je gevangen. Zoals bij al haar andere boeken laat Irma Joubert je echt
meevoelen met de hoofdpersonen.
Katrien Neethling, een achteraankomertje in het gezin, voelt zich een buitenbeentje. Meteen weet ik weer waarom ik Irma’s boeken zo graag lees; je voelt zo met Katrien mee als haar vragen weggewuifd worden, als ze niet serieus genomen wordt en al helemaal
wanneer haar moeder overlijdt.
Katrien wordt als kind geraakt door een radiobericht over een staking en het optreden van de politie daarin. Ze kan dit niet kwijtraken. Als ze ouder wordt sluit ze zich dan ook aan bij een protestgroep voor vrouwen tegen de apartheid. Dit brengt steeds weer moeilijkheden met zich mee.
Wladek moet Polen ontvluchten en komt bij oom Jacob (bekend uit ‘Het meisje uit de trein’).
Het is geen verrassing dat Wladek en Katrien elkaar tegenkomen en wat voor elkaar gaan voelen. Hoewel dat wat voorspelbaar verveeld het boek geen moment maar is het juist boeiend van begin tot eind.
Tolbos is het vervolg op Het meisje uit de trein en Een spoor van liefde. Tolbos is ook los te lezen, maar mooier is het om voorgaande delen eerst te pakken. Het is fijn om weer te lezen over Jacob en Gretl!
Al met al een prachtige afsluiter van deze trilogie. Een trilogie die echt iedereen gelezen moet hebben!

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994565
Aantal pagina’s: 432
Prijs: € 22.50