Historische romans

Turansky, Carrie – Highland Hall De gouvernante

Inhoud:

Engeland, 1911. De 27-jarige Julia Foster keert met haar ouders terug uit India wanneer haar vader ernstig ziek wordt. Eenmaal weer thuis neemt Julia een baan aan als gouvernante op het landgoed Highland Hall om haar ouders te ondersteunen. Daar krijgt ze te stellen met vier verwende en ongemanierde kinderen. In de financieel zware tijden moet de heer van Highland Hall, weduwnaar Sir William Ramsey, alles uit de kast halen om het landgoed te redden van de ondergang. Het laatste wat hij nodig heeft is een gouvernante die het hele huishouden onder handen neemt. Tot hij inziet dat Julia’s hervormingen wel eens de redding van Highland Hall kunnen betekenen.

Waardering:

“De gouvernante” speelt zich af in dezelfde tijd als de serie Downton Abbey, namelijk 1911. Het is net voor de Eerste Wereldoorlog. Doordat de Engelse regering succesierechten heft als een landgoed wordt geërfd moeten veel landeigenaren land of het hele landgoed verkopen.
Weduwnaar William Ramsey erft de titel baronet en het bijbehorende landgoed van zijn neef. Maar het is voor hem onmogelijk om de hoge succesierechten te betalen. Hij probeert een oplossing te bedenken.
Julia Foster heeft 12 jaar met haar ouders als zendelinge in India gewerkt. Door een ziekte van haar vader verblijven ze nu in Engeland. Als ze hoort dat Sir William een gouvernante zoekt, solliciteert ze. Ze moet lesgeven aan zijn zoon en dochter en aan zijn nichten. Dat laatste is een hele uitdaging.
In het boek wordt ook vaak over het personeel geschreven. Over verboden liefdes en de onwillige huishoudster. Maar die gebeurtenissen worden afgewisseld met de verhalen over de bewoners van Highland Hall. Ook de zus van sir William, Sarah neemt een grote plaats in. Ik heb het idee dat daar nog wel een heel boek over geschreven had kunnen worden.
Het is een heerlijk boek om te lezen. Het is boeiend en er komt de nodige (onmogelijke) liefde in voor. De schrijfster heeft zich goed verdiept in de problemen en gebruiken in die tijd in de landhuizen.
Wie een goed christelijk boek zoekt, moet dit boek zeker eens lezen. In het boek komt het geloof van Julia vaak naar voren. Zij gelooft met heel haar hart en laat niet na om anderen over hun geloof te laten nadenken.
Het viel me op dat het woord “Heer” regelmatig gebruikt wordt in gebeden. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt had “Heere” wellicht beter gepast.
Er is al een volgend deel in Amerika uit. Ik hoop dat dit ook snel in Nederland in de winkels zal liggen!

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029723190
Aantal blz: 368
Prijs: € 19,99

Extra:

Carrie Turansky is net als haar lezers helemaal weg van het Britse kostuumdrama Downton Abbey. Na een bezoek aan Engeland wilde ze niets liever dan zelf een verhaal schrijven dat zich afspeelt op een van die prachtige landgoederen uit de Edwardiaanse periode. Het resultaat is de serie Highland Hall, voor iedereen die maar geen genoeg krijgt van kostuumdrama’s.