Young Adult

Kooijman, Mirjam – Onmisbaar

Inhoud:

Onmisbaar is het vervolg op Mirjams succesvolle roman Missie en vertelt het verhaal van Jiska en Levi en de afstand die zij moeten overbruggen om elkaar te vinden. Na het overlijden van haar moeder, voelt Jiska zich als oudste dochter verantwoordelijk voor het gezin. Ze probeert naast haar school en stages zoveel mogelijk thuis te zijn. Dan ontmoet ze Levi, met wie het meteen klikt. Maar kan ze wel tijd maken voor een relatie met iemand die zo ver weg woont? Als ze op de bruiloft van een vriendin iemand ontmoet die interesse in haar heeft én dichtbij woont, weet Jiska het niet meer. Wat is Gods plan met haar leven? Welke keuze moet ze maken? Levi brengt het liefst zijn dagen door in de boomgaard van zijn vader. Na zijn ontmoeting met Jiska komt daar verandering in. Heel wat keren rijdt hij op en neer om tijd met haar door te brengen. Maar waarom houdt ze hem op afstand? Als een ingrijpende gebeurtenis alles op zijn kop zet, lijken er eindelijk dingen op de juiste plaats te vallen. Onmisbaar is een meeslepende roman in een aantrekkelijke schrijfstijl. Velen zullen zich herkennen in de hoofdpersonen die heen en weer geslingerd worden tussen verlangen en verantwoordelijkheid. Een boek wat je maar moeilijk weg kunt leggen.

Waardering:

Jiska’s moeder overlijdt als ze nog op de havo zit. Ze is de oudste en probeert in de jaren daarna zoveel mogelijk te doen thuis. Vooral haar jongste zusje is daar aan gewend, want die was nog maar een baby toen hun moeder stierf. Zij ziet Jiska meer als haar moeder.
Maar Jiska heeft ook een eigen leven. Ze doet de opleiding voor verpleegkundige en loopt met veel plezier stage.
Als ze Levi ontmoet schieten er vonken over. Maar Levi woont een uur rijden weg. Dat kan volgens Jiska niet samen gaan met de zorg voor haar familie. Ze staat voor een heel moeilijk dilemma: haar familie trouw zijn of kiezen voor de liefde.

Dit is een vlot geschreven young adult roman die goed bij de belevingswereld van jongeren past. De opleiding, stage lopen en het verliefd worden zijn allemaal ingrediënten die jongeren tegen kunnen komen.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 978 90 83264 25 7
Aantal blz: 454
Prijs: € 16,95
Prijs e-book: € 7,50

Extra:

Lees het leesfragment