Eigentijdse romans

Leferti, Christy – Zangvogels

Inhoud:

‘Zangvogels’ van Christy Lefteri, bekend van ‘De bijenhouder van Aleppo’, is een geëngageerde roman waarin migranten in het Middellands Zeegebied een stem krijgen.

Nisha is op Cyprus huishoudster bij Petra en haar dochtertje, terwijl ze haar eigen dochtertje in Sri Lanka probeert op te voeden via haar telefoon.

Yiannis vangt als stroper illegaal kleine trekvogels op Cyprus, maar droomt stiekem van een leven samen met Nisha.

Als Nisha op een dag spoorloos is verdwenen, gaat Petra naar haar op zoek. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze de duistere kanten van het migrantenbestaan.

Waardering:

Als Nisha verdwijnt heeft dat grote invloed op Petra en Yiannis. Nisha kwam jaren geleden, net voor de geboorte van Petra’s dochtertje Aliki, uit Sri Lanka naar Cyprus. Daar kwam ze inwonen als huishoudelijke hulp bij Petra. In feite was zij degene die Aliki opvoedde, omdat Petra overmand was door verdriet om het overlijden van haar man.

Toen Yiannis boven hen kwam wonen bloeide er een relatie op tussen Yiannis en Nisha. Maar Yiannis heeft een groot geheim; hij vangt zangvogels. Alhoewel het tegen zijn geweten in gaat zit hij er in vast. Verstrikt als in een net waar hij de zangvogels mee vangt.
Zo zit ook Nisha verstrikt in het contract dat ze met het bureau heeft afgesloten. Ze heeft nog steeds schuld bij dat bureau en kan nooit eens naar huis reizen om haar eigen dochtertje te zien.

Daar heeft Petra allemaal geen oog voor als Nisha er nog is. Pas als ze verdwijnt en ze onderzoek gaat doen gaan haar ogen open voor Nisha’s leven en het leven van de vele huishoudelijke hulpen op Cyprus.

De hoofdstukken over Petra en Yiannis wisselen elkaar af. Maar daar zitten ook nog korte hoofdstukken tussen over een rood meer en een dode haas die vergaat. Die hoofdstukken zijn erg indringend.

Het boek is briljant geschreven! Er zit veel symboliek in. Op een hele indrukwekkende manier wordt het onrecht van de buitenlandse huishoudsters beschreven.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum, Mozaïek
ISBN 9789023960522
Aantal blz: 336
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Extra:

Lees het gratis fragment