Historische romans

Lourens, José – Hier ligt mijn hart

Inhoud:

Emma heeft altijd in de schaduw van haar bevlogen grootmoeder Grace gestaan. Nu zij is overleden, moet Emma plots in haar eentje pension’t Duizekom draaiende houden.

Met vallen en opstaan weet Emma haar gasten tevreden te houden. Ze wordt gewaardeerd en door de vriendschap met de nieuwe kokkin Greetje voelt ze zich niet meer zo alleen. Maar er knaagt iets aan haar. Is dit het leven waarvoor is ze is bestemd? Is dit wat Grace voor haar wilde?

Een onverwachte ontmoeting met een pastoor brengt een jonge moeder en een mishandelde jongeman op Emma’s pad. Meteen weet ze wat ze moet doen: ze stelt haar huis voor hen open. Maar de zorg voor anderen vraagt meer van haar dan ze had gedacht. Haar aandacht verschuift van het pension naar de mensen die ze opvangt. De gasten blijven steeds vaker weg. Terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn schaduw over het land werpt, staat Emma voor een keuze: de geborgenheid van het pension of haar pas gevonden roeping?

Waardering:

Omdat haar ouders omkwamen bij een auto ongeluk, kwam Emma als kind al bij haar grootmoeder, Grace, te wonen. Nu is ze uitgegroeid tot een jonge vrouw. Grace is overleden en heeft het pension nagelaten aan Emma. Emma heeft altijd in Grace haar schaduw gestaan, een plekje waar ze zich prima in kon vinden. Maar nu Grace er niet meer is en ze zelf allerlei beslissingen moet nemen valt dat niet altijd mee.
Als Emma met haar broer en schoonzus meegaat naar een feestavond, ontmoet ze Thomas. Ze krijgen een relatie en je ziet Emma’s zelfvertrouwen groeien.
Zowel Thomas als Simon, haar broer, raden Emma aan het pension te verkopen. Maar Emma heeft geen vrede met deze beslissing.
Dan komt er een beschadigde, zowel lichamelijk als geestelijk, jongen op haar pad aan wie ze onderdak geeft. Dit is zwaarder dan ze dacht; ze krijgt geen contact met David en al helemaal geen dankbaarheid voor alles wat ze voor hem doet. Maar Emma geeft niet op!

Het verhaal speelt zich vlak voor en in het begin van de Tweede Wereldoorlog af. Maar meer aandacht geeft de schrijfster aan Davids verhaal, zijn verleden als straatjongen en wat dat hem gebracht heeft. Emma doet haar uiterste best om hem te helpen. Zo zie je in de loop van het verhaal Emma een steeds sterkere vrouw worden!

Hier ligt mijn hart, een roman van Nederlandse bodem, is een mooie roman maar er zijn wel wat minpuntjes. Het is een historische roman maar buiten het feit om dat je leest dat de oorlog eraan komt, is bijna niet te merken dat het verhaal zich zo’n 75 jaar geleden afspeelt.
Ook is het jammer dat het verhaal van David Emma’s verhaal lijkt te verdringen. Het is goed dat er twee verhalen in elkaar overlopen maar het voelt hier een beetje alsof er een tweede verhaal voor in de plaats komt. Buiten dit om is het een knap geschreven verhaal met een goede zinsopbouw.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 9789029724784
Aantal pagina’s: 416
Prijs: € 19.99