Historische romans

Meissner, Susan – Het geheim van geluk

Inhoud:

Heden, Oxford, Engeland. De geschiedenisstudente Kendra van Zant krijgt de opdracht iemand te interviewen die de Duitse bombardementen in Londen heeft meegemaakt. Precies op het moment dat deze dame, Isabel MacFarland, heeft besloten haar verhaal over de oorlog begint prijs te geven. Een verhaal van geheimen die ze jarenlang voor zich heeft gehouden… zoals haar ware identiteit.

1940, Londen, Engeland. Terwijl Hitler zich ongenadig keert tegen de burgerbevolking van Londen, worden honderdduizenden kinderen geëvacueerd naar adoptiegezinnen op het platteland. De vijftien jaar oude Emmy Downtree en haar jongere zusje Julia krijgen onderdak in een cottage in de Cotswolds. Emmy voelt zich verantwoordelijk voor haar zusje, maar wil niets liever dan terug naar de stad om haar droom van modeontwerper na te jagen. En Julia staat erop dat ze haar meeneemt.

Terug in Londen worden Emmy en Julia verrast door de loeiende sirenes. Tijdens het bombardement raken ze op wrede wijze van elkaar gescheiden en neemt hun leven een andere wending…

Waardering:

Kendra van Zant interviewt voor haar studie een oorlogsoverlevende;  Isabel MacFarland. Nooit eerder heeft de 93-jarige bekende kunstenares ingestemd met een interview.
Ze verteld Kendra haar aangrijpende verhaal. Hoe Emmeline Downtree het bombardement in Londen overleefde maar haar 7-jarige zusje kwijtraakte. Gevoerd door de omstandigheden neemt ze de identiteit van de drie jaar oudere Isabel MacFarland aan om zo beter op zoek te kunnen naar haar zusje. Vol schuldgevoel doet ze er alles aan om haar zoektocht tot een goed einde te brengen.
Maar alles lijkt tevergeefs.
Haar passie, het ontwerpen en maken van bruidsjurken, heeft een grote plaats in het verhaal. Het begint er mee dat ze als 15-jarig meisje al belangstelling krijgt voor haar ontwerpen. Dat ze haar zinnen heeft gezet op het waarmaken van haar droom is tegelijkertijd ook de reden dat ze in zoveel ellende terechtkomen.

Wat een prachtig boek! Al vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen. Emmeline wordt al meteen neergezet als een moedig meisje waarover je graag meer wilt lezen. Het is Susan Meissner gelukt om alles schilderachtig te vertellen, alsof je alles voor ogen ziet gebeuren. Een verdrietig verhaal met veel verliezen maar ook een verhaal met veel liefde, moed en hoop.
Natuurlijk word je naarmate je verder leest steeds nieuwsgieriger naar Julia. Als ze niet is op al die plaatsen waar Emmy heeft gezocht, waar is ze dan wel gebleven?

Het boek is verdeeld in drie delen. Het laatste, korte, deel is in dagboekvorm, geschreven door Julia aan Emmy. Het is een omschakelen als je hieraan, begint maar ook dit deel is de moeite waard.
Vijf dikke sterren voor deze prachtige emotionele historische roman!

Gegevens:

Uitgeverij: Kok, Voorhoeve
ISBN: 978943527491
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 19,99