Eigentijdse romans

Martin, Charles – Ver van huis

Inhoud:

 
‘Ver van huis’ van Charles Martin is een prachtige roman over een verloren zoon en de helende kracht van muziek.
 
Op zijn achttiende verlaat singer-songwriter Cooper O’Connor het huis van zijn vader voorgoed, op naar een glanzende muziekcarrière. Althans, dat verwacht hij. Maar algauw is hij alles kwijt. Na vijf moeizame jaren wordt hij verliefd op Daley Cross en haar prachtige stem. Hun vriendschap groeit, maar voor hij zijn liefde kan bekennen, wordt hem een misdaad in de schoenen geschoven, schiet iemand hem neer en laat hem achterin een brandend huis. Wonder boven wonder overleeft hij, maar zijn stem is voor altijd beschadigd: hij zal nooit meer zingen.
 
Hij keert terug naar de bergen van Colorado. Daar hoopt hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Op vergeving en verzoening met zijn vader is geen kans meer, maar hij besluit zijn gave in te zetten om anderen te helpen, hopend dat er op een dag bevrijding komt.
 

Waardering:

 
Coopers moeder overlijdt al jong en daardoor wordt hij door zijn vader opgevoed. Zijn vader is centenprediker. Hij gaat ergens heen, bouwt een tent op en houdt samenkomsten waar hij preekt. En hij speelt daar ook gitaar en zingt. Al jong krijgt Cooper dus het geloof en muziek mee. Hij krijgt muzieklessen en een eigen gitaar en speelt heel goed.
Maar als Cooper zeventien is wil hij meer dan spelen voor de bezoekers van de tent. En hij vindt dat zijn vader hem tegen houdt. Het komt zover dat hij zijn vader slaat en woedend vertrekt. Hij neemt al het geld en de gitaar van zijn vader mee. 
 
In Nashville ontdekt Cooper dat hij niet de enige is met talent voor muziek. Al snel verliest hij zijn geld, truck en gitaar en durft hij niet meer terug te gaan naar zijn vader. Hij kan hem nooit meer onder ogen komen nu hij zijn gitaar heeft verloren. Die gitaar had zijn moeder aan zijn vader gegeven als huwelijkscadeau. 
 
Zijn vader heeft veel verdriet van het vertrek van zijn zoon. Hij zou hem zo graag weer thuis zien. Het is hartverscheurend om er over te lezen.
 
Maar de belevenissen van Cooper zijn ook hartverscheurend. Het is een heel indringende roman over het verhaal van de verloren zoon.
De schrijver begint in het heden, twintig jaar nadat Cooper uit Nashville is vertrokken. 
In het nawoord benadrukt de schrijver nog eens dat iedereen terug mag komen naar de Vader. De duivel wil je wijs maken dat je te veel dingen hebt gedaan die je verwijdert hebben van God, maar dat is niet waar. 
 
Een prachtige, boeiende, knap geschreven roman!
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029726412
Aantal blz: 349
Prijs: € 21,99