Eigentijdse romans

Rosenhart, Eline – Mijn land mijn bloed

Inhoud:

Mijn land, mijn bloed van Eline Rosenhart speelt zich af in Tel Aviv, 2015. Spanningen rondom de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem leiden tot een nieuwe golf van geweld. De diepgewortelde idealen van drie jonge mensen worden op de proef gesteld.

De Palestijnse Wael werkt illegaal in de bouw in Tel Aviv. Hij verlangt naar een toekomst met zijn verloofde, met wie hij pas mag trouwen als zijn huis in Bethlehem is afgebouwd. De Israëlische Yahav keert na een verbroken relatie terug naar haar ouderlijk huis in een buitenwijk van Tel Aviv. Onverschrokken grijpt ze iedere gelegenheid aan om te strijden voor haar linkse idealen. De Nederlandse vrijwilligster Nienke ontdekt de sociale verdeeldheid binnen de Israëlische maatschappij in het dagelijks leven en in haar relatie met Yahavs tweelingbroer.

Na enkele dramatische gebeurtenissen moeten Wael, Yahav en Nienke ingrijpende beslissingen nemen die hun toekomst compleet zal veranderen.

Waardering:

In deze roman komen verschillende personen voor, die allemaal in Israël wonen of zijn.
De Nederlandse Nienke doet vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis in Israël. Ze had zich in Nederland al aangesloten bij een messiaanse joodse gemeente.
Yahav is een Israëlische jonge vrouw die door iets dat in haar diensttijd is gebeurd een fervent voorvechter van vrede is. Zij voert daar ook actie voor.
Wael is een Palestijn die illegaal in de bouw werkt. Hij is heel anders dan zijn vriend, maar ze zijn als broers. Ook hij heeft iets traumatisch meegemaakt.
Dan komen er nog wat personen zijdelings langs (een Rooms-katholieke, een Druus en een Amerikaanse jood).  
De schrijfster neemt geen politiek standpunt in, maar laat alle kanten van de moeilijke politieke situatie in Israël zien. Het is bepaald geen feelgoodroman, maar wel een heel boeiend en interessant boek. Het brengt de situatie in Israël tot leven.
Iedereen zou dit boek moeten lezen om de situatie in Israël beter te begrijpen!

Voorin is zijn een aantal kaarten van Israël en de bezette gebieden afgebeeld. Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029732338
Aantal blz 352
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99