Historische romans

Robson, Jennifer – Onze donkerste nacht

Inhoud:

Italië, 1943. Op de vlucht voor de nazi’s duikt de Joodse Nina onder bij de Italiaanse Nico door zich voor te doen als zijn kersverse vrouw, die samen met hem de boerderij komt runnen. Hoewel Nina en Nico elkaar nauwelijks kennen, moeten ze voor de buitenwereld doen alsof ze gelukkig en verliefd zijn.
Maar het boerenleven valt Nina zwaar en sommige bekenden van Nico zijn achterdochtig. Vooral zijn vroegere studiegenoot Zwerger, die inmiddels voor de Duitsers werkt en nog een rekening te vereffenen heeft met Nico. Hoe meer hij over Nina te weten komt, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat er iets niet in de haak is. Terwijl Nina en Nico langzaam nader tot elkaar komen, doet Zwerger er juist alles aan om hen uit elkaar te drijven.

Waardering:

Hoe moeilijk het ook is; Nina is niet meer veilig in Venetië. Ze doet zich voor als de vrouw van Nicccoló. Samen maken ze de reis naar de boerderij waar Nico vandaan komt zich daar te settelen. Het vraagt wel wat, elkaar niet kennen maar je voordoen als kersvers echtpaar.
Warm welkom geheten door Nico’s vader en jongere broertjes en zusjes. Maar Nico’s oudste zus Rosa maakt het Nina niet makkelijk.  Ook het leven op de boerderij valt voor de stadse Nina niet mee maar ze doet haar best om zich aan te passen.
Maar ook op het platteland blijkt het niet veilig te zijn. Zwerger, een oud-studiegenoot van Nico die nu voor de Duitsters werkt, vertrouwd het zaakje niet en komt iedere keer weer terug naar de boerderij om het hen moeilijk te maken.
Halverwege het boek veranderd het ietwat gemoedelijk verhaarhaal in een rauw, gruwelijk verhaal. Eerst wordt Nico, daarna Nina opgepakt. Je leest alleen over Nina. Hoe ze alles op alles moet zetten om de gruwelijkheden van Birkenau te overleven.
Jennifer Robson weet het verhaal wel bij je binnen te brengen. Ze schrijft vol emotie. Het kamp-leven wordt zo levensecht, grauw, rauw en zonder hoop beschreven dat je dat nog lang nablijft na het lezen van dit boek.
Nico is een puur goed mens. Ook Nina sluit je al snel in je hart. De relatie die zich in de loop het van het verhaal tussen hun ontwikkeld en verdiept, is prachtig. De liefde tussen hen gaat diep. Maar ook de relatie tussen Nina en Rosa maakt een mooie ontwikkeling door. Nina, die dacht alles verloren te hebben, kan zich warmen aan dit hechte, liefde volle gezin.
Kortom; een bijzonder goed geschreven verhaal wat zich afspeelt tijden ze tweede wereldoorlog in Italië. Een invalshoek waaruit je niet vaak leest. Een aanrader!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029731812
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: januari 2022