Historische romans

Pura, Murray – De aanblik van de hemel

Inhoud:

Kan een Amish-vrouw een oorlogsverpleegster worden zonder haar familie kwijt te raken?

In april 1861 ontdekt Lyndel Keim twee weggelopen slaven in de stal van haar familie. Als de mannen gevangen worden genomen, komen Lyndel en haar jonge Amish-vriend, Nathaniël King, in conflict met hun pacifistische Amish-gemeenschap.

Als het bericht de Amish-gemeenschap bereikt dat het land zich in een burgeroorlog bevindt, neemt Nathaniël dienst in een brigade, die bekend komt te staan als de IJzeren Brigade van het leger van de Unie. Lyndel betreedt het strijdperk als een brigadeverpleegster en blijft dicht bij Nathaniël, terwijl zij beiden getuige zijn van de verschrikkingen van de oorlog. Ondanks de heldhaftige offers die het stel brengt, zien de Amish alleen maar dat Lyndel en Nathaniël deel hebben genomen aan de oorlog. Beiden worden uit de gemeenschap verbannen.

Als Nathaniël betrokken raakt bij de hevige strijd bij Antietam, in de herfst van 1862, moet Lyndel een beroep doen op haar geloof in God, om de pijnlijke nasleep van de oorlog tegemoet te treden, niet wetend of Nathaniël nog leeft of is omgekomen. Zal deze gedenkwaardige strijd haar leven voorgoed veranderen, net zoals het de koers van de oorlog en de geschiedenis van haar land zal veranderen?

Deze spannende roman over de Burgeroorlog, die culmineert in de heroïsche stelling bij Gettysburg, in de zomer van 1863, speelt het onrecht van de slavernij uit tegen het pacifisme van de Amish en de liefde van twee moedige, jonge en eenvoudige mensen.

Waardering:

Oorlog tussen Noord en Zuid, afschaffing van de slavernij. Het onderwerp is niet meer origineel. Maar in dit boek zijn de hoofdpersonen Amish. En dat is nieuw! Lyndel vind twee weggelopen slaven in de schuur waar ze zich over ontfermd. Haar vriend Nathaniel voelt zich geroepen om als soldaat te gaan vechten. Ook al is dit tegen de regels van de Amish in.
Het zet Lyndel aan het denken en ze besluit om als verpleegster aan het front te gaan werken.
Beiden worden geconfronteerd met de verschrikkelijkheid van de oorlog. Lyndel is ervan overtuigd dat ze geroepen is dit werk te doen. Ook al druist het tegen haar opvoeding in en laat het de verhouding met haar ouders schudden.
Een prachtig boek. Reeële situaties, stukje geschiedenis, tussendoor de relatie tussen Nathaniel en Lyndel die zich verdiept en op de achtergrond hun Amish opvoeding. 

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 
9789064511721
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 19.95