Eigentijdse romans

Raney, Deborah – Familiband

Inhoud:

Wat als de kersverse vader van je ongeboren kind al een dochter blijkt te hebben? Judd en Evette zijn gelukkig getrouwd en in verwachting van hun eerste kindje. Maar het stel komt voor een ultieme test te staan als blijkt dat Judd al een kind heeft waar hij niets over wist; Jolie, een zes jaar oud Afro-Amerikaans meisje. Evette dacht altijd dat ze heel ruimdenkend was, totdat verborgen vooroordelen binnen de familie de toekomst van Jolie en het huwelijk van Evette en Judd in gevaar brengen. Evette moet er, sneller dan ze dacht, achter komen wat het betekent om moeder te zijn.

Waardering:

Judd en Evette zijn dolblij dat ze na wat jaren wachten in verwachting mogen zijn van hun eerste kindje.
Het geluk wordt overschaduwd door een telefoontje van de moeder van Juds ex. Ze verteld hem dat hij een dochter, Jolie van 6 jaar heeft, dat haar moeder niet meer voor haar zorgen kan en van Judd verwacht wordt dat hij de zorg over haar op zich neemt.
Voor Judd een schok maar voor Evette valt het helemaal niet mee. Ook hun omgeving heeft er moeite mee. En dat Jolie een Afro-Amerikaans meisje is, maakt het allemaal niet eenvoudiger.
Langzaamaan bouwt ook Evette een band op met Jolie, dat is mooi om te lezen. Een confrontatie met haar moeder laat haar in de spiegel naar zichzelf kijken en daardoor veranderd haar hele houding.
Ook de band tussen Judd en Evette blijkt sterk genoeg om hier doorheen te komen en verdiept zich zelfs.
De groei in Evette is mooi beschreven. Er zijn ook dingen die te weinig uitgediept worden. Zo lees je al minder hoe Judd alles ervaart en zelfs bijna niet vanuit Jolie. Het zou mooi geweest zijn als Jolie wat meer een persoonlijkheid geworden was om het verhaal ook wat meer diepgang te geven.
Toch is het een boek wat je makkelijk wegleest en je ook na laat denken over het hebben van (voor)oordelen over andere mensen.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok Boekencentrum
ISBN: 9789029728041
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 19.99