Streek- en familieromans

Ven- van der, Ria – Op afstand

Inhoud:

In ‘Op afstand’ van Ria van der Ven-Rijken zijn Franka en Joost gelukkig getrouwd. Ze hebben drie kinderen en ondertussen ook al een handjevol kleinkinderen. Op Franka’s achtenvijftigste verjaardag gaat het onverwacht compleet mis. Joost krijgt een beroerte en daarna gaat het ook alleen maar slechter met hem. Zijn situatie brengt veel nare gevolgen met zich mee en de spanningen lopen hoog op in de familie.

Waardering:

Alles veranderd voor Franka als haar man Joost na een beroerte thuis komt te zitten. Van haar ideeën om samen dingen te ondernemen na zijn pensionering, komt niets terecht. Joost gaat steeds verder achteruit. Eerst alleen zichtbaar voor Franka maar het duurt niet lang of het wordt voor iedereen duidelijk. Franka doet haar uiterste best goed voor Joost te zorgen in de thuissituatie maar op een gegeven moment is het niet meer haalbaar en moet Joost naar een verpleegtehuis.
Je leest hier over het ‘levend verlies’ wat Franka, maar ook haar kinderen, door moeten maken.
Dochter Susan is kortgeleden verhuist. Ze kan niet even snel binnenwippen maar moet hiervoor een reis van twee uur maken. Daarnaast kan ze helemaal niet wennen in haar nieuwe woonplaats.
Ze reist veel heen en weer om haar ouders bij te staan maar zeker ook om haar heimwee.
Het is ook Susan die, na het overlijden van haar vader, het meeste moeite heeft met de nieuwe vriendschap die haar moeder sluit. Tot blijkt dat deze man de vinger op de zere plek legt en het voor Susan goed uit blijkt te pakken.
Een realistisch verhaal dat een inkijkje geeft in een pijnlijk verlies. Het is jammer dat het verhaal zo aan de oppervlakte blijft. Emoties worden wel beschreven maar gaan niet de diepte in. Terwijl daar toch eigenlijk het hele verhaal om draait.
De titel, in dit geval met een dubbele betekenis, is goed gekozen!

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer&Keuning
ISBN: 9789020546835
Aantal pagina’s: 223
Prijs: € 17,50
Prijs e-book: € 7,99
Uitgave: november 2022