Spannende boeken

Wallace, Carol – Ben-Hur

Inhoud:

 
De film Ben-Hur (2016) met Jack Huston, Pilou Asbæk en Morgan Freeman is gebaseerd op de in 1880 voor het eerst verschenen roman van Lew Wallace die door vele generaties is verslonden. Ter ere van deze verfilming heeft de kleindochter van de auteur, Carol Wallace, het verhaal herschreven en geschikt gemaakt voor lezers van nu.
 
Aan het begin van de eerste eeuw wordt de Joodse Judah Ben-Hur ten onrechte beschuldigd van de moord op de Romeinse gouverneur in Jeruzalem. Als straf komt hij als slaaf op een galeischip terecht. Hij zint op wraak, maar de ontmoeting met een timmerman uit Nazareth brengt hem op andere gedachten.
 

Waardering:

 
Velen zullen ooit wel eens beelden van de film Ben-Hur gezien hebben. Op de voorkant van dit boek prijkt de bekendste scene uit de film: de strijdwagenrace. Toch gebeurt er veel meer dan dat.
 
Het verhaal begint met de drie wijzen die de nieuwgeboren koning zoeken. 
Ongeveer 25 jaar later gaat het boek verder met het verhaal van Judah Ben-Hur, een prins uit Jeruzalem. Hij wordt door zijn voormalige vriend verraden en vals beschuldigd. Daardoor wordt hij galeislaaf en lijkt zijn leven daar te eindigen. Maar door een wonder komt hij vrij en kan hij een goed leven leiden. Maar hij is nog altijd op zoek naar zijn moeder en zus die gevangen genomen zijn toen hij ook werd gevangen genomen. 
Zodra hij de kans krijgt gaat hij ze zoeken. En hij wil wraak nemen op Messala, die hem verraden heeft. 
In het boek gaat het, zeker na de strijdwagenrace vaak over Jezus. Daardoor is het boek duidelijk christelijk. Judah denkt dat Jezus de Romeinen zal verslaan, maar zal dat wel zo zijn?
 
Het is een dik boek dat redelijk boeiend is. Zoals de schrijfster zelf al aangeeft zit de climax eigenlijk te vroeg (de strijdwagenrace). Ze heeft dit vrij goed opgelost door het element van een leger toe te voegen, maar het zou beter hebben kunnen stoppen na de race. 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Kok
ISBN 9789043526128
Aantal blz: 416
Prijs: € 19,99
 

Extra: