Eigentijdse romans

Wiseman, Ellen Marie – Wat ze achterliet

Inhoud:

 
Tien jaar geleden schoot Izzy Stones moeder haar vader dood in zijn slaap. De inmiddels zeventienjarige Izzy weigert haar moeder op te zoeken in de gevangenis  en laat haar brieven ongeopend. Haar pleegouders werken in een lokaal  museum en vragen haar hulp bij het catalogiseren van voorwerpen die gevonden zijn op de zolder van een al lang geleden gesloten staatsinrichting. Daar, te midden van stapels achtergelaten bezittingen, vindt Izzy een oud dagboek.
 
In 1929 voelt de achttienjarige Clara Cartwright zich gevangen tussen haar strenge ouders en haar liefde voor een Italiaanse immigrant. Ze wijst een gearrangeerd huwelijk af en haar woedende vader stuurt haar naar een deftig tehuis voor psychische patiënten. Maar als hij zijn fortuin verliest in de Beurskrach, wordt Clara overgeplaatst naar een eenvoudige staatsinrichting. Clara’s levensverhaal opent Izzy’s hart: wat is de werkelijke reden achter de bizarre daad van haar moeder?
 

Waardering:

 
In dit boek lopen de verhalen van Izzy Stones en Clara Cartwright door elkaar heen. Het verhaal van Clara speelt zich vanaf 1929, terwijl het verhaal van Izzy in het “heden” (1995) afspeelt.
Izzy zit in de pleegzorg sinds haar oma overleden is. Haar moeder heeft haar vader dood geschoten en is toen helemaal verward geraakt. Izzy heeft haar eenmaal bezocht en daar veel nachtmerries van gekregen.
Ze zit nu bij pleegouders Harry en Peg, die erg lief voor haar zijn. Ze moet weer naar een nieuwe school en daar wordt ze niet erg geaccepteerd. 
Met haar pleegouders gaat ze mee naar het voormalige krankzinnigengesticht Willard om dossiers en oude koffers in te kijken. Izzy raakt geïnteresseerd in Clara, nadat zij haar dagboek heeft gelezen. 
 
Clara is door haar vader naar een krankzinnigengesticht gestuurd omdat ze niet wilde trouwen met de man die hij voor ogen had. Clara denkt er eerst zo uit te kunnen komen, maar al gauw blijkt het net zo beveiligd te zijn als een gevangenis. 
Als ze wegens geldgebrek overgeplaatst wordt naar Willard lijkt het of ze in een hel komt. Het is er vies, lawaaiig er ie geen privacy. Ze wordt in een ijskoud bad gestopt tot ze bijna flauw valt. 
Als ze vertelt zwanger te zijn, denkt de arts dat ze liegt. 
Het is een vreselijke wereld waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Behandelingen zijn er in die tijd nauwelijks, dus de mensen zitten er vaak tot hun dood.
Zal Clara haar geliefde Bruno ooit terug zien?
 
Wiseman heeft opnieuw een ontroerende en indrukwekkende roman geschreven. Het verhaal van Clara is hartverscheurend!
Izzy’s verhaal had nog wat meer uitgediept kunnen worden. Haar trauma’s komen niet zo goed naar voren, maar haar huidige belevenissen wel.
In dit boek lees je niets over het christelijke geloof. Dat had ook een mooie rol kunnen spelen.
Het boek is erg boeiend en is het zeker waard om gelezen te worden! 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029725309
Aantal blz: 352
Prijs: € 19,99
 

Extra: