Historische romans

White, Roseanna M. – Een portret van trouw

Inhoud:

Zivon Marin is een van de beste cryptografen van Rusland totdat de Oktoberrevolutie zijn wereld ineen doet storten. Gedwongen vlucht hij naar Engeland nadat hij zich tegen Lenin heeft uitgesproken. Zivon wordt gedreven door een groeiende woede en is vastbesloten om zijn diensten aan de Britten aan te bieden. Wie maar niet uit zijn gedachten raakt is zijn broer, van wie Zivon vreest dat hij omgekomen is bij het treinongeluk dat hen scheidde.
Lily Blackwell ziet de wereld het beste door de lens van een camera en beschikt over een onovertroffen vaardigheid als het gaat om het retoucheren en opnieuw maken van foto’s. Door de connecties van haar vader, werkt ze voor de inlichtingenafdeling, ook al zou haar moeder het afkeuren als ze er ooit achter zou komen.
Nadat kapitein Blackwell Zivon op een avond voor een diner heeft uitgenodigd, bloeit er een vriendschap tussen hem en Lily op die al snel uitmondt in verliefdheid. Maar beiden hebben geheimen die ze niet willen delen, en geen van beiden is er helemaal zeker van dat ze de ander kunnen vertrouwen. De loyaliteit van Zivon wordt ook nog eens in twijfel getrokken. Eerlijkheid gaat echter boven alles, zo vindt Zivon, zelfs boven een toekomst samen met Lily – het gaat dan ook over een kwestie die de oorlog kan beëindigen…

Waardering:

Met dit boek heb je het laatste deel uit de serie ‘De codekrakers’ in handen. Opnieuw is de hoofdrol voor één van de codekrakers van kamer 40. Dit keer de Rus Zivon Martin. Gevlucht naar Engeland om vastberaden de strijd door de Britten te laten winnen.
In zijn thuisland heeft hij alles verloren. Zijn ouders, zijn vriendin is voor zijn ogen neergeschoten. En nu lijkt het erop dat zijn broer is omegkomen bij het treinongeval wat ze samen meemaakte.
Als Lily Blackwell Zivon voor het eerst ontmoet tijdens een diner bij haar thuis, is ze meteen geraakt door de blik in zijn ogen. Het verdriet en eenzaamheid dat hij uitstraalt.
Op haar beurt maar Lily ook gevoelens los bij Zivon. Maar er is zoveel dat in de weg staat. Want wie kan wie nog vertrouwen in deze tijd? En zeker Zivon moet laten zien wie hij is. En als alles dan tegen hem lijkt te zijn valt het voor hem niet mee vertrouwen bij zijn medemensen te winnen.
Lily gebruikt haar talenten om de inlichtingendienst te helpen. Iets wat bijna niemand weet, zelfs haar moeder niet.
Ondertussen is Evgene Martin op zoek naar zijn broer. Zivon heeft informatie onderschept, telegrammen verstuurd aan de bolsjewieken en deze moet hij terug zien te krijgen.  Samen met zijn vriendin Nadja reist hij af naar Engeland om Zivon op te zoeken en hem dit afhandig te maken. Nadja wordt beschreven als een keiharde aanhanger van de bolsjewieken. Voor niets terugdeinzend, zelfs in staat om te moorden.
Een hartverscheurende wending in het verhaal is de uitbraak van de Spaande Griep. Delen uit de geschiedenis waarvan ik me nooit zo gerealiseerd had dat dit samenviel.
Aan alles is te merken dat de schrijfster zich verdiept heeft in dit deel van de geschiedenis. Dit in combinatie met de prachtige karakters die ze neerzet (in dit boek springt Zivon er uit maar ook Evgene en Nadja zijn prachtig neergezet door de groei die ze doormaken) en natuurlijk de romantiek die niet ontbreekt is het opnieuw een topper in de wereld van christelijke romans!
Hoewel het een derde deel is, eerder verschenen Het getal van de liefde en Op vleugels van toewijding is het ook prima afzonderlijk te lezen. Achterin het boek zijn discussievragen opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064513596
Aantal pagina’s: 366
Prijs: € 22.95
Uitgave: juni 2021